Yatak

11 Ağustos 2020

Sedef Hastalığı (Psoriasis)

Sedef hastalığı yani Psoriasis dünya nüfusunun %2’sinde görülen ve devamlılığı olan bir deri hastalığıdır. Hafif kabarık bir zeminde beyaz, kalın, parlak ve kuru kepeklerin oluşması sebebiyle halk arasında sedef hastalığı olarak bilinir.

Sedef Hastalığı nasıl seyreder?

Hastalık, bazı hastalarda birkaç yıl ya da ay sürebilirken bazı hastalarda ömür boyu devam edebilir. Döküntülerin az veya çok olması kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı hastalarda hafif bir biçimde yalnızca diz, dirsek, saçlı deri gibi belli başlı bölgelerde görülebilir. Bazı hastalarda hastalık tüm vücutta seyredebilir.

Sedef Hastalığı Kimlerde görülür?

Psoriasis yani sedef hastalığı dünya nüfusunun %2’sinde görülen ve devamlılığı olan bir deri hastalığıdır. Hafif kabarık bir zeminde beyaz, kalın, parlak ve kuru kepeklerin oluşması sebebiyle halk arasında sedef hastalığı olarak bilinir. Hastalık, bazı hastalarda birkaç yıl ya da ay sürebilirken bazı hastalarda ömür boyu devam edebilir. Döküntülerin az veya çok olması kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı hastalarda hafif bir biçimde yalnızca diz, dirsek, saçlı deri gibi belli başlı bölgelerde görülebilir. Bazı hastalarda hastalık tüm vücutta seyredebilir.

Sedef Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Sedef hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak genetik olduğuna dair kuvvetli belirtiler mevcuttur. Hastalığı tetikleyen en önemli etken stres faktörüdür. Araştırmalara göre bağışıklık sisteminin uyarıldığı ve bu durumun deri hücrelerinin büyümesine sebep olduğu bilinmektedir. Normal bir deri hücresi 28 ile 30 günde büyürken, sedef hastalarında bu durum 3-4 güne kadar düşmektedir. Böylelikle hücrelerin hızla çoğalması yüzeyde yığılmaya ve kepeklenmeye sebep olmaktadır. Psikolojik olarak stres ve sıkıntı da sedefi tetikleyerek, var olan döküntülerin artmasına sebep olur. Bu sebeple psikolojik bir yardım alarak sedef hastalığının şiddetini azaltabilirsiniz.

Bunların yanı sıra bademcik iltihabı ve idrar yolları iltihabı gibi mikrobik hastalıklar, diş çürümesi, aşırı alkol tüketimi ve ilaçlar da sedef hastalığını tetikleyebilir.

Sedef Hastalığı Kimlerde Görülür?

Psoriasis yani sedef hastalığı kadın ve erkek fark etmeden herkes te görülebilir. Ancak kadınlarda erkeklere oranla daha erken yaşlarda görülmektedir. Öyle ki kadınlarda hastalığın görülme oranı 15 – 20 yaş iken, erkeklerde bu durum 55 – 60’a kadar değişebilir.

Sedef hastalığı genetik bir yapıya sahiptir, bu nedenle anne ve babasında hastalık olan çocuklarda hastalığın görülme oranı @’lara kadar çıkmaktadır. Mikrobik bir hastalık olmadığı için bulaşıcı bir etki göstermez.

Sedef Hastalığı (Psoriasis)
SEDEF HASTALIĞI – PSORİASİS

Sedef Hastalığı Nerelerde Görülür?

Sedef hastalığı en çok vücudumuzun kemiklerine yakın bölgelerinde görülür. Örneğin dirsek ve diz kapakları, eller, bacakta kaval kemiğine yakın olan ön bölgeler ile göğüs kafesinin üzerinde olan bölgelerde lezyonlar daha sık olurlar. İleri safhalarda ise, tüm vücuda yayılabilirler.

Sedef Hastalığını Tetikleyen Faktörler Nelerdir?

  • Enfeksiyon, hamilelik ve menopoz gibi hormonal değişimler
  • Psikolojik problemler ve stres
  • Güneş yanığı, kese, ağda gibi zedelenmeye sebep olacak mekanik travmalar
  • Sigara ve alkol tüketimi
  • Beta mikrobu olarak adlandırılan boğaz infeksiyonu
  • Güçlü ağrı kesiciler, kalp ve sıtma ilaçları
  • Düzensiz beslenme
  • Kuru ve soğuk hava

Sedef hastalığının tanısı için dermatolog muayenesinden geçmeniz gerekmektedir. Diğer deri hastalıkları ile karıştırıldığı durumda deriden alınan bir parça ile patolojik bir inceleme yapılmalıdır. Seboreik dermatitle benzeşme olabilir. Uzman bir dermatolog bu farkı yakalar.

Hastalık farklı tiplerde görülebilir;

  • Diz ve dirsekte görülen sedef hastalığına Psoriasis vulgaris adı verilir ve kalın, kepekle kaplı kabarcıklardır.
  • Bazı hastalarda ise sadece saçlı deride görülür ve buna saçlı deri psoriasisi adı verilir.
  • Çocuklarda görülen türüne ise Guttat Psoriasis adı verilir, 1-10 mm çapında, kırmızı renkli ve üzeri kepekli bir yapıdadır. Belirtiler üst solunum yolu enfeksiyonu yaşanırsa artış gösterebilir.
  • Koltuk altı, kasık ve göğüs altı gibi kıvrım yerlerinde olduğunda İnvers Psoriasis adı verilir. Kıvrım yerleri nemli olduğu için kepeklenme görülmez, yalnızca kızarıklık ve kabarıklık yaşanır.
  • Sedef hastalığı kızarıklık ve kepeklenmenin yanı sıra sivilce biçiminde kabarıklara sebep olabilir. Bu türe ise Püstüler Psoriasis adı verilir. Püstüler Psoriasis de ikiye ayrılır. El ve ayak tabanında olanlara Palmoplantar Püstüler Psoriasis, tüm vücudu kaplayanlara Yaygın Püstüler Psoriasis adı verilir.
  • Sedef hastalığı tırnaklarda çukurlaşmaya, kalınlaşmaya, ayrışmaya, noktasal kanamalar ve sarı renk değişikliğine sebep olabilir. Bu tür sedef hastalığına da Tırnak Psoriasisi adı verilir.

Sedef Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sedef hastalığı için yapılan tedaviler pullanma ve kabuklanma döküntülerini geçirmek içindir. Hastalık bazı kişilerde kendiliğinden iyileşebileceği gibi bazı durumlarda tüm vücuda da yayılabilir. Bu sebeple hastaların düzenli bir şekilde doktor kontrolünde olmaları ve hastalığın durumuna göre gereken ilaçları kullanmaları gerekmektedir.

Yaz aylarında güneş ve deniz, hastalığın doğal tedavi yöntemidir. Bu amaçla bazı dermatoloji kliniklerinde Puva denilen ultraviyole ışını veren odacıklar bulunmakta ve kış aylarında tedaviye yardımcı olmaktadırlar.

Vücutta bulunan sedef lezyonları kurudukça sertleşirler, sertleştikçe de kururlar. Plakları gerek banyo öncesi yumuşatmak gerekse de yıkandıktan sonra kuru cildi nemlendirmek için Ceradolin yağ bazlı losyon kullanmak gerekir. Hasta çok rahatlar, huzur bulur.

Hastalığın en eski tedavi metotlarından günümüzde de hala geçerliğini koruyan ve saçlı deride kullanılan bir madde olan Huile De Cade’dır. Bu madde ardıç çamı ağacının kuru distilasyonu ile elde edilen bir tür bitkisel bir katrandır. Gerek cilde sürülecek merhemlerde gerekse de saç ve vücut şampuanlarında kullanılır.  İşte 36 yıldır üretilen Kadolin şampuan, saç ve vücudunuz için ideal bir bitkisel şampuandır. Bunun yanı sıra plakları soymak için selenyum sülfit içeren Selyum şampuan ile özellikle yağlanmayı da kontrol altına alan Sedolin şampuan ideal yardımcılarınızdır.  

İnsanın iç dünyası rahatlamadan sedef hastalığında bir düzelme beklenemez!

43Yıllık Tecrübe
81İLDE TÜM ECZANELERDE
8YAYGIN MARKA
17SERTİFİKALI ÜRÜN ÇEŞİDİ