Yatak

11 Ağustos 2020

Egzema (EGZAMA) ve Çeşitleri

gzema; pek çok insanın hayatının belli bir döneminde görülen bir cilt hastalığıdır. Pek çok farklı sebebi ve çeşidi vardır. Egzema akut (ani) ve kronik (uzun süreli) olabilmektedir.

Akut Egzema: Bu tür egzemada hızlı bir şekilde ortaya çıkan kırmızı bir döküntü, su toplaması ve şişlik meydana gelir.

Kronik Egzema: Akut egzemanın uzun sürmesi kronik egzamaya dönüşmesine sebep olur. Uzun süreli egzema sonucunda deri; koyulaşır, kalınlaşır ve çatlaklar oluşur.

Eğer egzema her iki dönem arasında ise buna subakut egzema adı verilir. Psikolojik durumlar ve stres egzemayı başlatabilir ve tetiklenmesine sebep olabilir.

Egzema Çeşitleri

Atopik Dermatit: Genellikle çocukluk döneminde başlar, genetik aktarım olabilir. Genellikle ailede astım, saman nezlesi ve egzeması olan bireyler mutlaka vardır.

İrritan Kontak Dermatit: Su, deterjan, kuvvetli kimyasal ve sürtünme sonucu derinin tahriş olması sonucu gelişen bir egzema tipidir.

Alerjik Kontak Dermatit: Toplumdaki pek çok insanın tepki vermediği, parfüm, lastik, nikel, saç boyası vb. ürünlerle temas edildikten sonra ortaya çıkan bir egzema türüdür. Dermatologların uygulayacağı alerjik yama testi hangi etkenin buna neden olduğunu ortaya çıkarır.

Asteotik Dermatit: Genellikle alt bacaklarda kuruluğu bağlı olarak ortaya çıkan bir egzema çeşididir.

Numuler Dermatit: Bu egzema çeşidi deriye dışarıdan gelen bir darbe sonucunda oluşabilir. Üzeri pullu kırmızı para biçimini alanlar uzun bir süre kalabilir.

Seboreik Dermatit: Malassezia furfur denilen bir mantarın salgıladığı toksik bir maddenin tetiklediği düşünülen saçlı deri ve/veya yüz de görülen bir egzema türüdür.

Enfektif Dermatit: İmpetigo dediğimiz bakteri enfeksiyonu veya mantar enfeksiyonları da mantar enfeksiyonları da dermatiti görüntüsü oluşturabilir.

Gravitasyonel Egzema: Özellikle yaşlılarda alt bacak kısımlarında varise bağlı olarak ortaya çıkan bir egzema çeşididir.

Otitis Eksterna: Dış kulak yolunu etkileyen bir egzema türüdür.

Egzemanın Tedavisi

Banyo: Banyo ve duş sayısı azaltılmalıdır, ılık su ile banyo yapılmalıdır. Banyo sırasında klasik sabunlar kullanılmamalı, az deterjan içeren sabun içermeyen temizleyiciler kullanılmalıdır. Bu temizleyiciler için dermatoloğunuza danışmalısınız.

Kıyafetler: Yumuşak tekstil ürünler seçilmeli, yün ve sentetik kumaşlar tercih edilmemelidir.

İrritanlar: Toz, su, kimyasal, deterjan ve travma gibi tahriş edici etkenlerden uzak durulmalıdır.

Nemlendiriciler: Banyodan sonra, gerektiği durumlarda da normal vakitlerde ya da kaşıntı olduğu durumlarda deriyi hemen en iyi nemlendiricilerle nemlendirin. Glikosil seramidler içeren vücut şampuanlarını tercih edin. Özellikle parfümsüz nemlendiriciler kullanın. Keza el, yüz ve vücut nemlendirmesinde derinin doğal yapısında bulunan glikosil seramid, bitkisel polisakkaritler içeren ürünler kullanın. Saçlarınız için de bu maddeleri içeren saç bakım ürünleri mevcuttur. Bu konuda size www.dermadolin.com.tr sitesindeki ürünlerin yardımcı olacağına inanıyoruz. Bkz. tüketici broşürü.

Yüzeysel Kortizonlu İlaçlar: Kortizonlu krem ve merhem uygulaması kaşıntılı alanlara 5-15 gün boyunca uygulanmalıdır. Bu ilaçlar muhakkak doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Muhakkak hangi bölgelere ne sıklıkla ve ne süre kullanılacağına özen gösterilmelidir. Genellikle kaşıntılı ve kızarık alanlara günde 1-2 kez uygulanır. Bazı durumlarda vücudun farklı bölgelerine farklı kuvvetteki merhem ya da kremler hastalığın durumuna göre uygulanabilir.

Antihistaminikler: Bu tür tabletler kaşıntıyı önler, özellikle gece kullanımında  fayda vardır.

Diğer Tedaviler: Kortizon ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar içeren tabletle ve fototerapi; şiddetli, yaygın ve yukarıda anlatılan tedavilere yanıt vermeyen olgularda kullanılabilir.

Egzemalar genellikle uzun sürer. Cilt kuruduğunda muhakkak  en iyi nemlendiriciler ile nem sağlanmalıdır.

43Yıllık Tecrübe
81İLDE TÜM ECZANELERDE
8YAYGIN MARKA
17SERTİFİKALI ÜRÜN ÇEŞİDİ