Yatak

11 Ağustos 2020

Cildim Neden Pullanıp Dökülüyor?

Cildinizde kaşıntı ve pullanma gibi sorunlarınız mı var? Bunun nedeni sadece cilt kuruluğu olabilir. Ancak eczaneden aldığınız reçetesiz ürünler bu sorunları alt etmenize yardımcı olmuyorsa o zaman bir dermatoloji uzmanının yardımına ihtiyacınız var demektir. Cildin pullanıp dökülmesinin farklı birtakım nedenleri vardır. Saçlı derinizde zaman zaman oluşan kepekler veya vücudunuzun başka bölgelerinde kaşıntılı alanlar varsa dermatoloji uzmanı bir hekime muayene olarak bunun nem kaybından mı yoksa daha ciddi başka bir nedenden mi kaynaklandığını öğrenebilirsiniz.

Cildin Pullanmasının nedeni nedir?

Normalde vücudumuz her gün 30 ila 40.000 arasında ölü deri hücresini döker ve bunların yerine taze, henüz olgunlaşmakta olanları koyar. Ancak deri hücrelerinizin büyüyerek yenilendiğini veya küçük pullar halinde döküldüğünü fark etmezsiniz.

Derinizin en üst katmanı ölü deri hücreleri ile birlikte birtakım doğal yağlar içerir, bunların derinizde oluşan su kaybını engellemeye yardımcıdır. Eğer bu katman hasar görür ve derinizdeki nem buharlaşarak yok olursa ya da deri hücrelerinin yenilenme süreci anormal bir biçimde hızlanırsa deriniz pullanıp dökülebilir. Cilt yaşlanması, aşırı güneşe maruz kalma, sert kimyasal maddeler, bazı ilaçlar ve belirli hastalıklar da bu durumun sorumlusu olabilir.

Egzema ve Atopik Dermatit

Eğer sizin veya çocuğunuzun cildinde kırmızı, pullanmış ve fazlasıyla kaşınan alanlar varsa bu bir ekzema olabilir. Sık rastlanan bu durumun nedeni -hatalı biçimde- cildin kuru veya hassas oluşu sanılabilir. Bebek ve çocuklarda genellikle çene ve yanaklarda hafifçe pullanıp kabuklanmış alanlar görülebilir, ancak pullanıp dökülmeler vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir. Ellerdeki ekzema ellerin dış yüzeyinin, avuç içlerinin ve parmakların kurumasına , kalınlaşmasına ve çatlamasına neden olabilir. Bu durumda ciltte bir yanma hissi ve çatlaklar nedeniyle hafif kanamalar oluşabilir.

Çocuklarda ekzema gelişimi sıklıkla görülür, ancak yetişkinlerde de hiç görülmemiş olsa dahi ileriki yaşlarda ortaya çıkabilir. Bunun nedeni tam olarak çözülemeyebilir. Neden çoğunlukla genetik faktörlerin ve birtakım dış etkenlerin bileşimi ile oluşur. Derinin reaksiyon verdiği bu dış etkenler arasında şunlar olabilir.

  • Yünlü maddeler (özellikle giyecek)
  • Sabun ve temizleyiciler
  • Parfüm
  • Makyaj malzemeleri
  • Klor
  • Sigara dumanı

Bu durumda ciltte şu tür belirtiler ortaya çıkar:

  • Kızarmış, tahriş olmuş, şişmiş deri
  • Kabuklanma veya yara sızıntısı
  • Deride kalınlaşma, kabalaşma hissi veren pullanmış alanlar,
  • Ciddi derecede kaşıntı

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı (psoriasis) gümüş rengine çalan beyaz pullar ve kalın, kızarık kabartılı alanlarla kendini belli eder. Doktorlar bunun bağışıklık sisteminden kaynaklanan bir durum olduğunu düşünürler. Bu durumda deri hücreleri normalden hızlı bir şekilde çoğalır, ancak eski, ölü hücreler deriden kolayca dökülmezler. Böylece eski ve yeni hücreler birbirlerine yapışırlar; kalın, kaşıntılı, acı veren pullanmış alanlar oluştururlar.

Sedef hastalığının bir çok tipi vardır, yukarıda sayılanlar “plak tipi” denilen tipin özelliğidir. Dizlerde, saçlı deride, dirseklerde,avuç içlerinde, ayak tabanlarında ve sırtta ortaya çıkabilir. Bu durum aynı zamanda tırnakların çukurlaşmasına, kırılmasına ve hatta düşmesine de neden olabilir. Sedef hastalığının ailesel bir geçişi vardır ancak herhangi bir şekilde bulaşıcı değildir.

Seboreik Dermatit

Seboreik dermatit saçlı derideki kepek oluşumunun en önemli nedenidir. Ölü hücrelerden oluşan beyaz yağlı plaklar saçlı deride ve omuzlara dökülmüş biçimde görülebilir. Bazen kaşıntılı bir saçlı deri yapısı ortaya çıkar ki bu da kepeğin sürekli biçimde oluştuğunu gösterir. Seboreik dermatit varlığında saçlı deri ve yakınındaki alan yağlıdır, sarı veya beyaz renkli kabuksu pullarla kaplıdır. Hatta bu pullanma kaşlarda bile görülebilir, bu tipteki bir pullanma ve kepek oluşumu burun kenarlarında, kulak arkasında, bazen de meme altında görülebilir.

Diğer nedenler

Pullanma, kepeklenme, kırmızı renkli deri döküntüleri ile ortaya çıkan bir çok deri hastalığı mevcuttur. Yukarıda sayılanlar dışında derinin bölgesel olarak veya yaygın biçimde kalınlaşmasına pullanıp dökülmesine, hatta bu durumun günlük yaşamı engelleyici hale gelmesine neden olan birtakım seyrek görülen ve ailesel geçişli olabilen deri hastalığı mevcuttur.

Ne zaman bir doktora görünmeli?

Eğer kuru, pullanıp kepeklenen bir cilt yapınız varsa, bu rahatsızlığınızla birlikte görülen diğer cilt sorunlarını da not alın ve cildiye doktkoruna başvurun. Kendi cilt sorunlarınıza dair tanıyı kendiniz koyma çabasına girmeyin. Deri hastalıkları genelde birbirine benzer ve ayırıcı bir tanı koymak ve doğru bir bakım ve tedavi sağlamak için uzmanlık ve bilgi birikimi gerekir.

Piyasada satılan sıradan nemlendiriciler bu sorunların çözümünde bir ölçüde yardımcı olabilirler ancak etkili bir sonuç sağlayamayabilirler. Çünkü içerikleri kaliteli değildir, ucuz ham maddeler ile üretilmişlerdir.

Cildinizin hücrelerini tuğla ile örülmüş bir duvar kabul edersek, bu yapının sağlam durması için hücreler arasında seramid içeren bir harç mevcuttur. Seramidin bu harcın içinde az oluşu cildin kendiliğinden kuru olma nedenidir. Bazen de seramid dış etkilerle azalır: Güneş, sıcak, soğuk, deterjan, lazer, epilasyon vb. gibi etkenlerle azalan seramidi, mutlaka seramid ve bitkisel hyaluronik asit içeren krem veya losyonlarla onarıp, deriyi eski haline getirmek gerekir. Bu konuda bilimsel yayınlar da mevcuttur. Onun için etkin ve kaliteli bir nemlendiricide bu iki madde mutlaka bulunmalıdır! Yok ise, cildinizin ihtiyacını gidermekte yeterli olmayacaktır.

Doktor veya eczacınızın önereceği Dermadolin ürünlerinden yarar göreceksiniz. Bu nedenle sadece onları dinleyin ve önerilerini not alın.

Sağlıklı günler dileğiyle.

43Yıllık Tecrübe
81İLDE TÜM ECZANELERDE
8YAYGIN MARKA
17SERTİFİKALI ÜRÜN ÇEŞİDİ